Best of: 8 poselství úspěšných obchodníků, kterými bychom se měli inspirovat

18. Květen 2018

Každý z nás občas pociťuje určitou demotivaci. Ať už v obchodě nebo v jakémkoliv jiném zaměstnání. Je však důležité najít si ve všem to dobré. Například obklopovat se lidmi, kteří nám mohou něco dát, jsou úspěšní a motivují nás v tom, co děláme nebo chceme dělat. Vzít si z nich to nejlepší a předávat to dál. Na toto téma se zaměřili David Kolář a David Janeček v jednom jejich Sales ránu. Hlavní message tedy zní: „Je důležité stýkat se s lidmi, kteří jsou úspěšní v tom, co dělají, a kteří nás mohou posunout dál.“

Domluvte si konzultaci

1. Jste průměrem pěti lidí, se kterými trávíte svůj čas

Zkuste se zamyslet nad tím, s jakými lidmi se nejčastěji scházíte, ať už pracovně nebo osobně. Sepište si to na papír a udělejte si obraz o tom, zda byste chtěli být průměr těchto lidí. Věřte, že výsledek bude hodně zajímavý. Protože od lidí, se kterými se často setkáváte, logicky přebíráte jejich návyky a zkušenosti.

2. Obklopte se lidmi, kteří jsou chytřejší než vy

K tomuto tématu se hodí jeden krásný citát: „Jestliže chci jezdit ve Ferrari, tak se neptám na názor lidí, kteří jezdí v Trabantu.“ 🙂 Anebo ještě jeden, který si velmi oblíbila CEO Business Animals Jitka Zoderová: „Jestliže víte, že jste nejchytřejší v místnosti, pak jste ve špatné místnosti.“ Učte se od těch chytřejších, stýkejte se s lidmi, kteří vám mají co nabídnout. Přesně tak to totiž dělají skutečně úspěšní obchodníci. Nikdy nebudete nejchytřejší, vždycky bude někdo nad vámi, který vám může předat to důležité a vy se budete postupně posouvat.

3. Peníze nejsou všechno, ale přináší vám určitou svobodu

Současná doba nám přináší obrovské možnosti. Pracovat odkudkoliv, vydělávat odkudkoliv. A přesně to je i jednou z hlavních hodnot Business Animals. Nebýt závislý na místě a čase. Hodně lidí vám řekne, že za peníze si vše nekoupíte. Ano, co se týče vztahu nebo zdraví, tak je to pravda. Nicméně, když ty peníze máte, můžete si dovolit lepší péči, můžete cestovat, dopřát si určitý komfort. Zde by se opět hodil jeden citát: „Za peníze si nekoupím štěstí, ale je lepší plakat ve Ferrari než v Trabantu.“

Jak říká David Kolář z Business Animals: „Za peníze si můžete pořídit nezávislost na čase a místě. Můžete se s lidmi scházet online, nechodit pouze na osobní schůzky. Peníze jsou prostředek ke svobodě, můžete si každý měsíc třeba koupit letenku a cestovat, užívat si a být nezávislí, pracovat odkudkoliv na světě.“

4. Kým se stanete v cestě za cílem

To je velké uvědomění. Tony Robbins říká, že smyslem je stát se člověkem schopným cíle dosáhnout. Cesta je cíl… Ano, hodně to souvisí s vnitřní motivací. Zkuste si to představit jinak. Máte vysněný cíl, kterého chcete dosáhnout a jste přímo „nabuzení“ na to, se k němu dostat. Překonáváte překážky, potkáváte různé lidi, posouváte se vpřed, přímo cítíte ten adrenalin. A přesně to si nejvíce užíváte. Samotný cíl už je jen taková pomyslná třešnička na dortu. Zapřemýšlejte tedy nad tím, jestli vás ta cesta baví a užívejte si ji. Může být plná nástrah i krásných poznatků, které vás nesmírně obohatí.

hledáme obchodníka

5. Učte se od těch správných lidí

Všichni máme kolem sebe spoustu lidí. Ovšem ne každý z nich nás může obohacovat a učit novým věcem. Je dobré najít si jednoho konkrétního člověka a od toho „nasávat“ informace a zkušenosti. Může to být kamarád, učitel, mentor, kolega, nadřízený… Je to úplně jedno. Je však důležité přemýšlet o tom, co vám ten člověk řekl a snažit se tyto informace přizpůsobit sobě. Žijeme v době, kdy získávat a čerpat nové informace není nikterak složité. Máme k dispozici internet, možnost chodit na školení, workshopy, setkávat se s různými lidmi, číst různé publikace. Co je ale důležité najít si ve všem to podstatné. Může to být třeba jedna věta z článku, který vás zaujme a vzít si z toho to hlavní poslání.

Co si David Kolář odnesl ze zářijového Meetupu? „Zaujalo mě tam hodně věcí, ale rozhodně nejvíce věta Tomáše Kouřila z CYRRUSU: „Vždycky se zeptej klienta, kolik maximálně si může dovolit utratit za vyřešení jeho problému.“

6. Neustále se vzdělávejte

Jestliže chcete být úspěšní, musíte se neustále vzdělávat. To, co funguje dneska, nebude fungovat za pět let. Obchod se stále mění a je potřeba jít s dobou. Nikdo z nás neví všechno. Přiznejte si to a přijměte nové informace od ostatních lidí s určitou pokorou… Neváhejte se podívat se na internet, přečíst si knížku nebo jít na networking. Nehledejte důvody, proč to nejde, ale hledejte, proč by to mohlo jít. To je ta správná cesta k úspěchu.

7. Na všem špatném najděte něco dobrého

V životě nás všech jsou činnosti, které nás baví a pak ty, které bychom raději vypustili, ovšem patří k naší práci nebo životnímu stylu. Pokud víte, že chcete být úspěšní a mít dobrou fyzičku, sport i navolávání schůzek zkrátka musíte do svého života zařadit. Naštěstí máte možnost volby. Vyberte si sportovní aktivitu, která vás bude nejvíc bavit. Nebaví vás obvolávání klientů? Pak rozhodně nejste sami. Zkuste si v tom najít tu přidanou hodnotu. Ten úspěšný deal. Například, když navoláte 40 kontaktů, tak z toho bude minimálně 5 úspěšných obchodů. A to je skvělá motivace, co říkáte?

8. Pište a dokumentujte, jak se vám daří a nedaří

Zkuste si mapovat své úspěchy a neúspěchy. Třeba formou blogu nebo online deníku. Nejenže si tím podpoříte svůj brand a dáte o sobě vědět ostatním, ale budete mít neustále přehled to tom, co se vám povedlo, a co je potřeba zlepšit. A pokud to navíc budete sdílet veřejně, můžete získat i zajímavou zpětnou vazbu od ostatních.

A ještě jedna rada na závěr. Zaměřte se pouze na jeden nebo dva body z tohoto výčtu. Protože změnit úplně všechno najednou nejde. Velmi mě zaujal tento citát, který nám poslal pan Jaroslav Capouch: „Všichni máme stejně času a stejné vstupní podmínky.“ To je na obchodu to krásné. Každý měsíc začíná nová etapa a nové příležitosti a všichni jsme na startovací čáře. Good luck!

Sledujte každý den od 9 hodin Sales ráno s Davidem Kolářem a Davidem Janečkem na našem Facebooku, dozvíte se tam spoustu zajímavých informací.:-)

© 2024 imper.cz