6 zásad, jak vyjádřit šéfovi nespokojenost a nepřijít o práci

16. Říjen 2018

Každý se v práci občas potýká s tím, že nemá dostatečné vedení a motivaci nebo podporu od nadřízeného. Má ale dvě možnosti, buď si okamžitě začít hledat zaměstnání, které by ho na okamžik opět motivovalo, nebo si promluvit se šéfem. To ale není vždy jednoduché. I když má firma možná friendly vztahy mezi nadřízenými a zaměstnanci, říci někomu, že vám spolupráce s ním nevyhovuje, je tvrdší oříšek. Taková konverzace musí splňovat několik kritérií.

Kritizovat nadřízeného, nebo ho alespoň požádat o změnu přístupu není jednoduché. Předchází tomu totiž i emoční vypětí, ve kterém se nespokojený zaměstnanec dlouhodobě pohybuje. To pak často zapříčiní i nevyváženou komunikaci. Jak tedy na to, aby vše klaplo k vaší spokojenosti?

hledáme obchodníka

1. Vyberte si klidné místo

Na tento typ rozhovoru si udělejte čas, nepřepadejte nadřízeného na chodbě nebo při cestě z meetingu. Naplánujte si společnou půlhodinku  v klidném prostředí, kde nebudete rušeni. V závislosti na tom, jak přátelský vztah máte, můžete šéfa pozvat do blízké kavárny, kde se pracovní hierarchie stírá. Možná se uvolníte a bude se vám lépe komunikovat, než v jeho kanceláři nebo zasedačce.

2. Emoce stranou

Ať už se trápíte, nebo se cítíte chováním nadřízeného poškozeni či demotivováni, v rozhovoru s ním nevyužívejte emoce. Vygradujete zbytečně konverzaci, která pak nakonec bude plná osočování a na jasné a stručné shrnutí situace možná ani nedojde.

3. Připravte se dopředu

Na tento rozhovor se pečlivě připravte. Dejte dohromady konkrétní případy, na kterých nadřízený jasně pozná, co se mu snažíte říct. Pokládejte přímé otázky. Vše si napište a poznámky si s sebou vezměte. Tak alespoň neztratíte nit hovoru.

4. Zkuste i chválit

Kritika se lépe chápe, když je v ní trochu chvály :-). Neděláme si legraci, je to opravdu tak. Snažte se vymyslet něco, co můžete pochválit a na tom celou konverzaci postavte.

5. Nebojte se

Buďte otevření a nepodléhejte strachu. Strach ochromuje, je to prázdná emoce, která vás okrádá o dech a sílu hlasu. A pokud máte trošku drsnějšího nebo arogantnějšího šéfa, pozná že se bojíte a nebude vás brát vážně (pak samozřejmě jde o to, zda je moudré na takovém místě setrvávat…).

Vyzkoušejte leady

6. Zmiňte své výsledky

Nezapomeňte zmínit, jak  se vám navrhovaná změna promítne do kvality nebo výkonu práce. A na to by mohl šéf slyšet. I jeho cílem by měla být pohoda, ve které budou moci zaměstnanci efektivně pracovat.

Pokud jste nedostali ten správný feedback, nebo sledujete, že se přístup nadřízeného k vám změnil k horšímu, nesnažte se to „vydržet“. Někde jinde si vás budou vážit více a i vy budete šťastnější…

Jak jste dopadli s kritikou šéfa vy?

© 2024 imper.cz