5 trapasů, které se vám mohou stát na schůzce!

08. Duben 2014

Čeká Vás schůzka s novým klientem a obáváte se, že skončí trapasem? Můžete být dokonale připraveni, a přesto se občas nevyhnete nepříznivé situaci. Umíte takové nepříjemnosti zvládnout s nadhledem a ještě z nich třeba něco vytěžit? Inspirujte se vtipnými historkami našich obchodníků!

Domluvte si konzultaci

ZUK4d0713_schuzka

Pepřová omáčka

Nedávno jsme se sešli s klientem na pracovním obědě. On si objednal steak s pepřovou omáčkou. O několik chvil později toho asi hořce litoval. Pepřová omáčka byla nejspíš brutální. Když si dal do úst první sousto, hned vyprsknul a začal kašlat. Navíc si při tom ušpinil bílou košili. Zachránila ho až sklenice vody. Pak se odešel převléct, a když se vrátil, se smíchem se zeptal: „Kde že to mám podepsat?“

Jana, Ostrava

Kachna se zelím

Jednou jsem jel s klientkou autem na oběd. Celou cestu jsem jí vykládal, jak jsem doma o víkendu pekl kachnu se zelím. Vyprávění jsem zakončil konstatováním, že jsem od rána nejedl a barvitě jsem vylíčil, jakou mám chuť na pořádný steak. To už jsem si všiml, že se na mě klientka nějak divně dívá. Když zastavila u vegetariánské restaurace, uvědomil jsem si, že jsem trochu přestřelil. Ještě v autě mi řekla, že nechápe, jak někdo může jíst maso a že raději poobědváme každý sám.

Bohužel jsem později zjistil, že kromě marketingu se věnovala svému malému obchůdku pro vegetariány. Asi to brala hodně vážně :-).

Domluvte si konzultaci

Tomáš, Zlín

„Volá podložkaaa!“

Před třemi lety nám začátkem roku přišla do schránky pozornost od našeho klienta. Vypadalo to jako podložka pod myš, na které byl natisknutý kalendář a kontakt na klientovu firmu. Onu podložku pod myš jsem si vzala do kanceláře, svoji starou vyhodila a vytočila klientovo telefonní číslo s úmyslem poděkovat. Když mě sekretářka přepojila přímo k majiteli, spustila jsem:

„Dobrý den, dnes k nám dorazily vaše propagační materiály, chtěla bych Vám moc poděkovat. Především ta podložka pod myš je super věc, svoji starou jsem hned vyhodila a používám tu vaši, je mnohem lepší (… pokračovala jsem asi minutovým oslavným monologem o úžasné podložce).“ Hrobové ticho na druhém konci nevěstilo nic dobrého. Konečně se klient ozval: „Slečno, jsem velice rád, že Česká pošta materiály doručila. Ale chci se zeptat, jak Vám po podložce ta myš jezdí?“ „Super, akorát jsem ji otočila tím hnědým dolů a je to bezva,“ odvětila jsem. „Slečno, ta podložka pod myš, jak vy tomu říkáte, je magnetický kalendář na lednici!“ (obrovský smích) V tu chvíli mi to docvaklo!

Musím však říct, že jsem po této příhodě získala skvělého klienta, se kterým dodnes spolupracuji. Když občas volám na pevnou linku přes sekretářku, pokaždé se ozve: „Volá podložkaaaaa…!“

Jana, Brno

Elektrické ovládání

Největší trapas se mi podařil v AAA auto. V den, kdy jsem se tam měla jít poprvé osobně představit, nám v celé ulici ráno vypnuli elektřinu. S hrůzou jsem zjistila, že se nedostanu k autu, které bylo zamčené v garáži, od které mám jen elektrické ovládání. Bydlela jsem až za Prahou, takže náhradní odvoz by pro mě znamenal minimálně hodinové zpoždění. V rychlosti jsem zmateně volala klientovi, že se dostavím o hodinu později, protože nám vypnuli elektřinu a já se nedostanu k autu.

Později mi klient se smíchem říkal, že se trochu bál, jestli nedorazí nějaká blondýna. Když nefunguje elektřina, nemá to přece na auto žádný vliv. Když jsem mu vysvětlila problém s garáží, vcelku se mu ulevilo, že jsem normální (smích).

Tereza, Praha

Growshop pro babičky

Trapasem skončila moje první schůzka v growshopu. Absolutně jsem netušil, o jaký sortiment se zde jedná (potřeby pro pěstování konopí, pozn. red.). Kolem jsem viděl různé postřiky a hnojiva, takže jsem předpokládal, že jejich cílovou skupinou budou babičky a zahrádkáři. Soustavně jsem jim vysvětloval, že pro ně internet není vhodný. Když už kluci nemohli udržet smích, se slzami v očích mě dovedli k jedné kytičce, kterou pěstovali pod lampou. Rázem mi to celé došlo. Naštěstí to kluci vzali s humorem, vzápětí jsme uzavřeli obchod.

                                                                                                 Ivo, Brno

„Dovede-li se člověk zasmát sám sobě, nevyjde ze smíchu po celý život.“

L. A. Seneca

Autor: Jiří Zach

© 2024 imper.cz