5 signálů, kdy už je opravdu čas na dovolenou

Dovolená

27. Březen 2014

Už jste slyšeli o syndromu vyhoření? Vsadím se, že ano a stejně tak se vsadím, že se mu chcete vyvarovat. Jako prevence před tímto nebezpečným stavem vám pomůže právě dovolená, nejlepší lék na stres všeho druhu. Uděláte si čas sami na sebe, odpočinete si (ať už aktivně nebo pasivně) a poznáte nové prostředí.

Říkáte si, že se bez Vás ale podnik neobejde? Věřte, že jsme všichni, i šéfové, nahraditelní. Svěřte na pár dní svou práci někomu, komu můžete důvěřovat, nebo se zařiďte tak, aby Vás zkrátka nikdo nepostrádal. Nic není nemožné a za týden nebo dva Vám nic neuteče. Vypněte mobil, diář a počítač nechte doma. Dovoleno je pouze relaxovat a popíjet koktejly s deštníčky.

hledáme obchodníka

Kdy už máte tedy nárok si na chvíli oddechnout?

Signál č. 1 – Přešlapujete na jednom místě

Dostatek odpočinku Vás nejen ochrání před případným vyhořením těla i duše, ale dokáže Vás energeticky nakopnout a potěšit novým návalem kreativity. Dovolená je skvělým zdrojem inspirace a navíc budete mít co fotit na Instagram.

Signál č. 2 – Cítíte se mizerně, i když nemáte kocovinu

Procházíte náročným obdobím nejen v práci, ale i v osobním životě? Nedaří se Vám na všech frontách, nemáte chuť do práce, připadáte si osamocení? Když už Vám ani jídlo z oblíbené restaurace a šálek voňavé kávy nechutná, je zle.

Signál č. 3 – Vaše kruhy pod očima jsou větší než tenisáky

Potkáváte v zrcadle podezřele často dvojníka Festera Addamse? Na nic nečekejte a bez výčitek objednávejte letenky. Nejen, že Vás dovolená dostane zpátky do duševní a fyzické pohody, ale ještě přestanete děsit své klienty.

Signál č. 4 – Třesete se i bez kofeinového absťáku

Okna máte zavřená, hladina kofeinu je na normálu, ale Vy se pořád třesete? Stres je mrcha a s naším tělem dokáže dělat divy. Dospěte na dovolené všechny ty probdělé noci a budete se cítit jako nový člověk! Jen pozor na nebezpečnou kombinaci spánku na pláži se slunečními brýlemi na očích.

Signál č. 5 – Jste přecitlivělí, podráždění a úzkostliví

Tvrdá práce Vás bez pravidelného odpočinku dřív nebo později dostane. Třeba právě v podobě emocionální nerovnováhy. Přestaňte ronit slzy nad daňovým přiznáním, rozčilovat se kvůli došlé kávě nebo kňourat, jak máte všeho nad hlavu. Zabalte plavky, opalovací krém a starosti nechte doma. Po návratu uvidíte vše v lepším světle.

Tip: Ačkoliv si dovolenou jistě zasloužíte, zvažte také, jaká dovolená je ve vašich finančních možnostech. Brát si na dovolené úvěry bývá poměrně rizikové. S výpočtem, zda si dovolenou můžete dovolit, popřípadě jakou, vám pomůže úvěrová kalkulačka.

© 2024 imper.cz