Best of 5 knih o seberozvoji, které jsou pro obchodníky povinnou četbou

08. Červen 2018

Nejvíce energie i času bychom samozřejmě měli věnovat obchodu. Studium a seberozvoj – tedy knihy, přednášky a semináře – nás ale může posunout mílovými kroky vpřed a nasměrovat správným směrem. A jelikož času není nazbyt, usnadníme vám výběr z tisíců knih, DVD a programů úterním seriálem. Dnes to odstartujeme 5 knihami, kterými je vhodné začít, ale zároveň se k nim v průběhu života znovu a znovu vracet.

Seberozvoj kniha
Working at home. Handsome young man reading a book while sitting in big comfortable chair at home

1. Pravidla úspěchu, Jack Canfield

Kniha od autora Slepičí polévky pro duši, která je od začátku do konce nabitá praktickými tipy v otázkách seberozvoje, jednání s lidmi, plánování a stanovování cílů, které jsou doplněné o inspirativní příběhy. 64 Canfieldových pravidel můžete do života zavádět postupně, a přece fungují, to je na nich právě to krásné. Nikdo vás nenutí se ze dne na den stát úplně jiným člověkem. Naopak. Jack Canfield jasně říká, že do úspěchu musíte „vyrůst“.

Co nejlepšího nás kniha naučila?

Vyzkoušejte leady
  • Disciplínu!

button registrace obchodnika transparent

2. Jak získávat přátele a působit na lidi, Dale Carnegie

Kniha o seberozvoji v té nejvíce koncentrované podobě, to je Dale Carnegie. Není náhoda, že tato kniha už od prvního vydání patří mezi světové bestsellery. Dá se říct, že její název mluví úplně jasně. Celý obchod přitom stojí právě na kontaktu mezi lidmi. Carnegie patří mezi odpočinkové čtení, její myšlenky se tak nějak samy dostávají pod kůži. Po několikátém přečtení jsme si uvědomili, že začínáme s lidmi nevědomě jednat tak, jak radí Carnegie, a jak na vztazích s přáteli, tak na pracovních výsledcích se to začíná výrazně projevovat.

Co nejlepšího nás kniha naučila?

  • Naslouchat lidem.

 

3. Čtyřhodinový pracovní týden, Tim Ferris

Tato křiklavě oranžová kniha nám doslova obrátila život vzhůru nohama, „vykoupala“ nás ve všech mylných domněnkách a hlavně díky ní dnes žijeme tak, jak žijeme. Není to kniha o osobním růstu, je o obchodu. Obchodu s časem. A je dost možné, že se vám vůbec nebude líbit, nebudete jí věřit a autora budete považovat za blázna. Abychom to upřesnili  vašemu egu se nebude líbit. Naše dobrá rada ale zní  klidně mu nevěřte, rozhodně ale jeho tipy vyzkoušejte. Pravidlo 80/20, principy outsourcingu a automatizace, Parkinsonovo pravidlo, levné cestování, posouvání zóny komfortu

Vyzkoušejte leady

Ferrissovo poselství zní: „Viděl jsem zaslíbenou zemi a mám pro vás dobrou zprávu. Můžete v ní žít i vy.Přesně na tomto celá kniha stojí a plně respektuje, že zaslíbená pro každého vypadá úplně jinak. Jednoduše vám jen umožní žít život naplno. Jestli stále váháte, přečtěte si perfektní recenzi od J. Jasanského.

Co nejlepšího nás kniha naučila?

  • Být nejlepší v nedůležitých činnostech z nás úspěšné lidi neudělá.

 

4. Začněte s proč, Simon Sinek

Jak při obchodování komunikovat naše sdělení? Kde se v našem mozku odehrává rozhodování a na jaká slova tato část slyší? Kniha s jasným poselstvím, výbornými praktickými příklady a navíc příjemně čtivá. Podle nás by si ji každý měl přečíst ještě před tím, než začne cokoliv prodávat. Produkty, služby, informace, sebe. Na tom celkem nezáleží, princip je pořád stejný. Osobnosti a firmy, které znají své PROČ, nepotřebují manipulovat ony inspirují. Lidé je následují ne proto, že musejí, ale protože sami chtějí.

Co nejlepšího nás kniha naučila?

  • Jasně jsme si díky ní zformulovali vlastní PROČ.

 

5. Snězte tu žábu!, Brian Tracy

Máte rádi žáby? Tedy nejnáročnější úkoly, které však naši práci a život posouvají nejvíce kupředu? Po přečtení této knihy je začnete milovat. 21 rad, jak si co nejlépe zorganizovat práci, být co nejúspěšnější a přitom se zbytečně nevyčerpávat. Základní myšlenka knihy na metafoře žáby ukazuje, proč začínat těmi nejdůležitějšími úkoly (které ale mnohdy nemusí být příjemné), efektivně tak využívat svůj čas a „žab“ se nepřejídat.

Doporučujeme i další autorovy knihy, které mnohdy už velmi konkrétně radí obchodníkům s jednotlivými problémy.

Co nejlepšího nás kniha naučila?

  • Doslova odlehčit den zhltnutím „žáby“ už na jeho začátku.

 

Text: Matouš Vinš

© 2024 imper.cz