4 chyby, které děláte při telefonování

30. Červen 2014

Etiketa neplatí jen v chování či oblékání, ale také v telefonování. Schválně zapřemýšlejte, kolikrát jste se rozčílili, když vedle vás hulákal do sluchátka někdo jiný? Nebo jste se naopak pobavili tím, jaké problémy dotyčný po telefonu řeší…

phone3

Domluvte si konzultaci

A neděláte náhodou to samé? Než příště vytáhnete svůj smart phone, zapřemýšlejte, jestli neděláte jednu z následujících 4 chyb:

1. Nebuďte ovce. Ani opice

Nedávné výzkumy potvrdily, že hraní s telefonem je nakažlivé. Jakmile někdo vytáhne ve společnosti mobil, v podstatě tím „nutí“ ostatní, aby udělali to samé. Takže pokud nechcete, aby se obchodní schůzka nebo večeře s klientem zvrhla v telefonní mánii, nevytahujte mobil z kapsy.

 

2. Neotravujte ostatní

Je naprosto základní slušností neobtěžovat telefonováním ostatní. A to obzvláště na veřejných místech. Jdete-li na schůzku, do restaurace nebo třeba do kina, vypněte zvonění a nastavte si místo něj jen vibrace. Vyhnete se tak nesouhlasným pohledům a připomínkám.

mobil

Vyzkoušejte leady

Mobil může dokonce narušit nejen události, ale i vztahy s vašimi přáteli či obchodními partnery. I když máte vypnuté vyzvánění, stačí, abyste neustále kontrolovali telefon, zda po vás někdo netouží. Váš protějšek bude mít pocit, že mu nevěnujete dostatečnou pozornost, mobil vás zajímá víc než on, a to může podlomit vzájemnou důvěru. Takže pozor na to, co děláte!

 

3. Ano, maminko, máš pravdu

Mnoho z nás si často neuvědomuje, jak v zápalu boje začne i na veřejnosti rozebírat po telefonu soukromé věci. Pokud už předem víte, že hovor bude zaměřen emocionálně, raději ho na ulici nezvedejte. Je jedno, zda vám volá maminka, aby vám připomněla, že ještě stále žije a vy na ni nemáte čas, nebo klient plný dojmů. Vaše citové výlevy nikoho nezajímají. Takové telefonáty si vyřizujte až v soukromí. Ušetříte tak okolí nepříjemných a trapných pocitů.

emocion

4. Praskající bubínky

Často si to ani neuvědomujete, ale do mobilu křičíte jako na lesy. Protějšek na druhé straně hovoru to třeba ocení, pokud vás předtím špatně slyšel, ale lidé okolo vás budou mít za chvíli plné zuby. Takže přestaňte hulákat a používejte konverzační tón. Nikdo totiž není zvědavý na to, aby mu ve vaší přítomnosti praskly ušní bubínky…

Telefonní prohřešky vypozorovala: Lucie Formanová

Zdroj fotografie: Theage.com.au, Boston.com, Flickr

© 2024 imper.cz