3 tipy pro překonání lenosti a nastartování osobního růstu

Lenost

27. Únor 2014

Každý z nás touží po dosažení určitých cílů a po postupu zase někam o krok dál. Je jedno, zda se jedná o růst v osobním, nebo pracovním životě, zda chceme pokořit osmitisícovku, zhubnout do plavek, nebo dosáhnout lepší pozice. Hledáme řadu výmluv, proč to nejde, místo abychom udělali ten první krok. Jediné, co nám brání v dosažení našich snů a přání je naše lenost.

Dejte sbohem pohodlí

„Jediná omezení, která v lidských životech existují, si klademe my sami.“ – Confucius

Pokud budete sedět doma na gauči a přemýšlet nad tím, proč to či ono nejde, můžete si být jisti jediným – nikdy to nepůjde. Ale zase máte záruku, že jste v pohodlí domova a nic vás netlačí. Vlastně spíše nebolí. Protože změny bývají bolestivé. Alespoň na začátku. Ale chcete-li se pohnout někam dál, musíte dát Vašemu pohodlí sbohem a změnit Vaše návyky. Jen tak si otevřete dveře k Vašemu rozvoji.

 Začněte s něčím novým

Přemoci zlé návyky lze jen dnes, nikoliv zítra.“ – Confucius

Chcete-li začít ve Vašem životě provádět změny, není nutné ihned obrátit celý Váš život naruby a zničit veškerá zažitá schémata. Stačí, když začnete pozvolna. Zkuste třeba změnit Vaší obvyklou cestu domů. Nebo si poslechněte jiný hudební žánr, než běžně posloucháte. Máte oblíbenou restauraci? Pak zkuste zajít na večeři i do nějaké jiné. A proč to všechno? Protože se pomalými kroky, které se zdají být nepodstatné, postupně naučíte nabourávat Vaše zaběhlé návyky a postupně tak opustíte Vaše pohodlí a překonáte Vaši lenost.

Udělejte první krok

„Cesta dlouhá tisíc mil začíná prvním krokem.“ Confucius

Stanovili jste si cíl, určili Vaše přání, čeho chcete dosáhnout, ale nemůžete se odhodlat k realizaci? Máte pocit, že jste si naložili moc velké sousto, které nezvládnete? Není nic jednoduššího a zároveň nic těžšího, než se odhodlat k prvnímu kroku. Stačí jeden jediný malý krůček, který Vám otevře cestu k dalším a dalším krokům, jež Vás povedou na cestě k Vašemu cíli. Jakmile už se jednou odhodláte a uděláte první krok, je jen otázka času, kdy začnete dělat i ty další. Tak neváhejte a začněte tím obávaným prvním krokem.

hledáme obchodníka

 Domluvte se

„Zbabělost je, když víme, co máme dělat, a neděláme to.“Confucius

Určitě už se Vám kolikrát stalo, že když jste se konečně rozhoupali a udělali ten první krůček, těsně před jeho uskutečněním jste si to ale rozmysleli a zůstali zase sedět doma. Nemáte-li dostatek odhodlání začít dělat něco sami se sebou, najděte si k tomu partnera. Jakmile se s někým druhým domluvíte, dohodnete si schůzku, kde se sejdete, co budete dělat atd., je už pak mnohem těžší z domluvy vycouvat. A hned máte zase o jednu motivaci navíc.

 Rada na závěr

„Nejsme zodpovědní jen za to, co děláme, nýbrž i za to, co neděláme.“ – Moliére

Uvědomte si, že žijete jen jednou a nikdy jindy nebudete mít možnost změny, než právě teď. Neodkládejte Vaše změny na zítra, pozítří… Žijte tak, jako by byl dnešek Váš poslední den. Dejte sbohem lenosti a pusťte se do Vašeho osobního rozvoje.

Tip: Bojujete s fyzickou leností? Dopřejte svému tělu zdravé sacharidy a nastartujte ho tak k lepším výkonům.

© 2024 imper.cz