11 jídelních faux pas na schůzce

24. Červen 2014

První dojem těžko smáznete a při obchodním jednání to platí dvojnásob. Kromě pozdního příchodu a zapomenuté smlouvy se na schůzce v restauraci vyvarujte následujících trapasů s výběrem jídla:

chef

hledáme obchodníka

1. Špagety přenechte Lady a Trampovi

Kdo by po náročném dopoledni neměl chuť na čerstvé bolognese posypané parmazánem. V případě obchodní schůzky si ale rovnou nechte zajít chuť! Srkáním a naháněním špaget po talíři nikoho o svých dravých obchodních kvalitách nepřesvědčíte. A pamatujte – upatlaná pusa, holé neštěstí!

2. Vyhněte se pálivému

Omáčka v thajské restauraci nebo mexické chilli con carne? Dnes prosím ani jedno. Volte raději jednodušší jídla bez výrazných chutí a aromat. Česnekový dech nikoho neokouzlí a klient sice ocení, že jste zapálení pro svou práci, hasit vaši žáhu však nehodlá.

3. Sushi? Teď hubu suší

I když si myslíte, že s hůlkami operujete celkem bravurně, objednejte si u Japonců raději rýži s jemnou omáčkou. Možná jste nervózní a maki by vám z hůlek zbytečně vyklouzávalo. Jste teď na koni, protože sushi jíte zásadně rukama či vidličkou? Raději zalezte pod stůl a styďte se!

4. Pizza patří fotbalu

To vážně potřebujete na obchodním jednání sežrat celou pizzu? Tohle je velký fail. Nejenže budete působit nenažraně až buransky, ale prsty slepenými mastnotou z oleje a moukou z korpusu patrně stejně pero k podpisu nepodáte!

fish

Vyzkoušejte leady

5. Leklý jako markela

Uzenáče, rybičky, ale také smradlavé olomoucké tvarkůžky či utopence rovnou vyškrtněte ze své mozkové kapacity. A vůbec, co vás to napadá zvát klienta do podniku čtvrté cenové skupiny?

6. S hambáčem vám bude hamba

Vyvarujte se čehokoli, co se složitě jí, upadává od pusy nebo u čeho musíte dělat obrovská sousta. Obchodní partner bude raději uznale hledět na vaše prodejní výsledky, ne na vaše růžové krční mandle!

7. Nebuďte kulturní buran

V arabské nebo libanonské restauraci nepropukejte v hurónský řehot, nabídne-li vám číšník jako specialitu podniku hummus a ať vás ani nenapadá stěžovat si na polévku gazpacho, že je studená!

gazpacho

8. Ani jazykový analfabet

Nic nezkazí dobrý dojem z úspěšně uzavřeného obchodu, než když se při placení v italské restauraci přihlásíte k „těm gnoči“. Chuť si nechte zajít i na paellu, wrap či proslulý boeuf bourguignon.

9. Takové to polévkové srkání

V očích druhé strany nemůžete propadnout hlouběji, než když doprovodíte hltání polévky pravidelnými srkavými zvuky, za které by se nestyděl ani váš labrador Azor. Ruce (a jazyk) pryč!

10. Salát se směje nerad

Salát je super volba. Jídlo je to jednoduché, snadno a distingovaně se konzumuje a navíc zapůsobíte jako vyznavač zdravého životního stylu. A od něj je to jen krůček k ozdravení příjmů klientovy firmy. Ale! Pozor si dejte na dvě věci – hlasité přežvykování a zelené kousky zaseknuté v zubech při úsměvu.

11. Tohle faux pas si vypijete!

Podobná etiketa jako pro jídlo platí také pro nápoje. Vychlazené pivko si slibte až doma, čajem se neopařte, víno držte správně a (nealkoholické) koktejly usrkávejte brčkem opatrně a tiše.

Faux pas se podívala na zoubek: Pavla Lokajová

Zdroje fotografií: Thebraiser.com, Poormansfeast.com, Cookindineout.com

© 2024 imper.cz