10 vět, které bohatý člověk nikdy neřekne (a vy už byste také neměli)

29. Prosinec 2015

Mezidobí mezi Vánocemi a začátkem lednového zápřahu věnujeme na Business Animals článkům s tematikou zlepšení osobní produktivity, rekapitulace a nastavení cílů na rok 2016. A jelikož v salesu vždy hrají roli čísla, zkuste se letos s námi zamyslet i nad tím, jak vnímáte své šance na finanční nezávislost. Nepotřebujete změnit přístup, abyste si splnili i předsevzetí, že  letos už se vám opravdu podaří zbohatnout? Ano? Takže jak na to?

milionari

Dejte si předsevzetí, že nikdy neřeknete žádnou z následujících frází, které často používají ti, kteří na vytoužené peníze nemají šanci dosáhnout.

Vyzkoušejte leady

1. „Stačí mi tolik peněz, abych měl/a pohodlný život“

Tato myšlenka je typická pro zástupce střední třídy, kteří si chtějí zajistit základní potřeby, aby měli pohodlný život. To jim pak ale překáží v cestě za finanční samostatností, a proto zůstávají stále jen součástí střední třídy. Navíc si často nejsou schopni vytvořit dostatečnou rezervu do pozdějších let a místo toho, aby si mohli v důchodu užívat volna nebo cestovat, musí hlídat každou korunu.

Přečtěte si také: Pavel Jíša na TÉMA TÝDNE: „Éře prodejců odzvonilo, 2016 bude rokem obchodního partnerství“

2. „Potřebuji peníze, abych jich mohl/a vydělat více“

Tato myšlenka vás limituje a povede k pocitu, že musíte za peníze „měnit“ svůj čas. Nemyslete na „vydělávání peněz“, ale na jejich „výběr“. Darujete veřejnosti něco cenného a ta vám za to poskytne peníze. Vzpomeňte si na současnou generaci mladých milionářů, z nichž většina začínala od nuly a jediné, co měli, byly nápady a ambice. To, co dokázal zakladatel a CEO Facebooku Mark Zuckerberg a další self-made milionáři, mluví za vše.

3. „Raději budu uvažovat při zemi, jistota je jistota“

Špatně. Nepřemýšlejte v malém. Zkuste se řídit pravidlem „krát 10“. Představte si, čeho chcete dosáhnout, a pak to vynásobte deseti. Bude vás to více bavit a hlavně budete mít větší šanci na úspěch.

4. „Tohle asi nebude fungovat“

Chudí lidé si často tvoří domněnky. Místo toho, aby se pustili do akce, váhají a předpokládají, že jejich nápad nemůže mít úspěch. Úspěšní lidé místo toho pokládají pozitivně laděné otázky. „Co kdybych napsal šéfovi firmy, kterou obdivuji, a on odpověděl?“ Pokud se začnete více ptát a méně předpokládat, nebudete muset svých akcí litovat a říkat si: „Co kdybych tenkrát…“

Vyzkoušejte leady

Přečtěte si také: Minizvyky aneb 6 malých kroků k velké změně

5. „Když budu mít víc peněz, budu mít víc problémů“

Touto frází se lidé bez peněz snaží omluvit svůj neúspěch. Budete sice muset staráním se o peníze strávit o trochu více času, ale většinu problémů, které před vás život postaví, vyřešíte 100× rychleji a lépe než bez nich. Čím více máte peněz, tím více kontroly máte nad svým životem – a koneckonců tím více můžete světu a druhým lidem dát.

6. „Peníze nerostou na stromech“

Neřiďte se představou, že peníze jsou vzácné zboží a jejich množství je limitované. Většinu peněz světa reprezentují čísla na bankovních a investičních účtech – drtivá většina je v digitální podobě. Výmluva, že peněz na světě není dost, se neodvíjí od pravdy.

Tip: Potřebujete rychle sehnat peníze na rozjezd podnikání? Řešením je podnikatelská půjčka.

7. „Další den, dalších pár stovek“

Dokážete říct, jakou cenu má váš čas jako obchodníka? Pár stovek na hodinu? Tisíc? Musíme si uvědomit, že ať už si necháme zaplatit za svůj čas jakékoliv množství peněz, máme ho na rozdíl od peněz jen omezeně. Bohatí lidé nebudou měnit peníze za čas, protože vědí, že čas je mnohem cennější. Většina lidí věří, že aby měli více peněz, musí strávit v práci více hodin. O opravdu velkých částkách se ale nedá přemýšlet v hodinách strávených za stolem.

Přečtěte si také: Jak naplánovat rok 2016? Návod pro obchodníky

8. „Těším se, až si večer sednu k televizi“

Chudí lidé si neutvářejí vlastní myšlenky, ale nechají si je už hotové předestřít z jiného zdroje. Ve svém volném čase se vyhýbají přemýšlení a věnují se sledování něčeho, nad čím nemají žádnou kontrolu. Bohatí lidé budou mít doma místo velké televize knihovnu. A čím více se jejich knihovna bude rozrůstat, tím větší dům si pro ni budou moci dovolit.

9. „Za peníze si štěstí nekoupíš“

Nepotkáte nikoho, kdo by hledal štěstí, zatímco úspěšně pracuje na svém bohatství. Peníze a štěstí spolu vůbec nesouvisí. Nehledejte štěstí. Snažte se najít způsob, jak pracovat a zároveň dělat to, co vás baví a uspokojuje. Věčně nespokojený člověk bude nespokojený s penězi i bez nich. Ale jak se říká: „Je lepší plakat v limuzíně než v autobuse.“

10. „Bohatí lidé jsou sobečtí“

Každý má někdy tendence se zachovat sobecky a každý člověk musí myslet alespoň trochu na sebe.  Potřebuje mít ambice a nějaké to sebevědomí, aby se měl šanci prosadit. Musíte se nejdříve postarat o sebe, svou rodinu a získat něco navíc, abyste pak mohli rozdávat – ať už peníze, rady do života, nebo pracovní příležitosti. A mezi nejbohatšími lidmi světa jsou také ti nejštědřejší, stačí si vzpomenout na Billa Gatese a jeho charitativní činnost.

S jakými klišé ohledně peněz jste se setkali ve svém životě a jak se vám je podařilo odbourat? Jaké finanční nastavení si nesete z rodiny a jak vás v tomhle ohledu změnil sales?

© 2024 imper.cz